2013. március 17., vasárnap

Kis-Görög



Tavaly júniusban az a szerencse ért, hogy az IBUSZ Utazási Irodával Zakinthos-ra mehettem egy 10 napos kirándulás keretében. Annak ellenére, hogy az oda utunk autóbusszal durván 2000 kilométer volt és ¼ részben „dolgoztunk” is, csodálatos 10 napot tölthettem el Görögországban.

Budapestről indultunk a kora reggeli órákban és meg sem álltunk, míg el nem értük a görög Paraliát, ahol 1 (fél)éjszakát aludtunk.




 Reggeli után folytattuk utunkat tovább Athénbe (ami Paraliától kb. 700 km). Útközben láttuk az Istenek hegyét, Olymposzt, ahol most így visszagondolva, az Istenek meghallgatták kívánságomat :)



Bár a „nagy hegyet” csak buszból láttuk, kárpótolt minket a Tempi-völgyében található Daphné forrás, és annak szépítő vize. 




Végül rengeteg buszban töltött óra után, délután elértük Athént, ahol az  első megálló az Akropolisz volt. Történelmi tanulmányaim helyszínének megelevenedése hihetetlen volt. Hát még az a rengeteg fotótéma! És mint jó fényképészhez méltatlanul, természetesen itt merült le teljesen az akkumulátorom…azért persze a java részét le tudtam fotózni:






  
Athénról annyit tudnék mondani, hogy látni kell….nem lehet elmondani szóban milyen is ott lenni. Bár, azért hozzáteszem, nem élnék abban a városban egy évet sem, de így turpistaként, nagyszerű élmény volt!




Rövid látogatásunk után, másnap ismét magunk alá gyűrtük a buszt és belevágtunk a következő 600-800 km-be. A Korinthoszi-csatornát átszelve (észre se vettük mikor átmentünk rajta….) eredeti úticélunktól kis kitérővel Epidaurost és Naphliont néztük meg, ahol ebédeltünk és kicsit danonásztuk a Tavaszi szél vizet áraszt c. világhírű darabot az epidauroszi ógörög színházban.




 
Aztán mikor már nem volt hangunk és rendesen jóllaktunk a helyi tavernában, jó kis görög salátával, ismét visszaszálltunk a buszba és nyakunkba vettük a Peloponészoszi-félsziget északi útjait. 

Mivel az út nagy részén szunyókáltam, a jól megérdemelt ebédet emésztgetve, csak későn vettem észre, milyen szép is a félsziget és a kontinens közötti tengeröböl. Egyszerűen csodálatos! Miután sikerült magamhoz térnem elő is kaptam a gépem és kattogtattam egy párat.



Az északi-peloponészoszt meghódítva végül elértük a kikötőt, ahol vártuk a „kompunkat”, ami átvitt minket Zakinthos szigetére. No, a kompot ne úgy képzeljétek el, mint az itthoni, magyar kis kompokat. Ezekbe több 10 kamion, busz, autó, stb. fér el. Csak tátott szájjal néztük/néztem, ahogy a buszunkat is elnyelte az a kis kompocska. 




Persze arról már nem is beszéltem, hogy az egyik kedvenc témám ért a kompon, a tengeren, vagyis: a naplemente. Azt hiszem, nem is kérhettem volna többet ettől a naptól (leszámítva persze egy vízszintes, jó puha ágyat!)!




 
Másnapra „pihenőt kaptunk, így aznap, végre, életemben először, fürödhettem a tengerben. Így mivel gyerekkori álmom válhatott valóra, azt nem én fotóztam, mert önfeledten lubickoltam a sós vízben, ami mondhatom felettébb érdekes ízű….



 Pihenőnapunk után a sziget rengeteg természeti, és egy-két kulturális kincsét néztük meg. De be kell valljam, nekem a természetiek jobban tetszettek. Szerintem a képek magukért beszélnek, hogy miért is! A sziget lélegzetelállító kilátókkal és zöld növényekkel tarkított sziklákkal van teli. A Kék-Lagúnáknál pedig el sem hisszük, hogy létezik a kéknek ennyi árnyalata és mindegyik ilyen szép tud lenni!













 A szigeten él amúgy egy keramikus, akit meglátogattunk munka közben.




Természetesen, a sziget híres kolostora sem maradhat ki a sorból.




Végül, de nem utolsó sorban nem véletlenül hagytam utolsónak a bemutatások között, a Navayo öblöt. Az egész út alatt ez a kirándulás tette rám a legnagyobb hatást. Olyan kék szinte nem is létezik, mint ami azokban az öblökben találhatóak. Nem tudtam, fotózzak-e vagy csak szívjam magamba amit látok és égessem bele a retinámba, hogy örökre meg legyen. Egyszerűen  leírhatatlan számomra milyen érzés volt ott lenni. Így inkább mutatom:








   
És még a szerencsétlenségben is szerencsénk volt. Ugyanis annyira hullámzott a tenger, hogy a Navayo-öbölben nem tudtunk kikötni és fürödni, így oda "csak belátogattunk" és helyette, egy kicsivel arrébb, egy turistáktól és minden emberi dologtól távol álló öbölben kötöttünk ki és fürödtünk. Na ez volt az a hely, ahol két-három kattintás után gép a törülközőbe és élvezni amit kell. Itt találtam meg azt amire nagyon-nagyon régen vágytam. Csodálatos tengerpart, azúrkék víz, szikrázó napsütés, nyugalom. Erre mondom, hogy ezekért az élményekért és látványért érdemes élni! Erre igaz az, hogy "csoda az, ami bennünk és körülöttünk van"!






  Szóval röviden, ez volt 10 nap története a sok-sok látnivalóval. Ha esetleg kíváncsiak vagytok, mivel töltöm azóta az időmet, látogassatok el a Zsuska Photo facebook oldalára.

Esztergom az én szememmel,


Fiatal életem elején sokáig egy helyen laktam, Dunaújvárosban. Aztán érettségi után nagyot fordult velem a világ, és szinte minden évben máshol kötöttem ki a tanulmányaim miatt. Így laktam Székesfehérváron, Budapesten, és még Veszprémben is.

Mivel ezekben az időkben még a tanulásra és annak finanszírozására fordítottam a bevételeimet, fotózásról csak álmodoztam, illetve egy kezdő gépet vásárolhattam. Ezekről a helyekről ezért nem, vagy kevésbé készültek fotóim. 

Aztán persze jött az első munkahely, majd a hosszú távú tervek miatt (család, ház, stb.) a második. Végül így kötöttem ki Esztergom mellett, Dorogon.
Bár a sulik miatt sok helyen laktam, igazán a saját városomat szerettem, mert még is csak ott nőtt föl az ember, azt ismerte... A 3, tényleg szép város közül egyedül Budapest volt, ami elvarázsolt. (A mai fejemmel, azonban már ott sem laknék hosszabb távon!) 

Így kihívásnak tekintettem Esztergomot. Tudtam, hogy meg kell szeretnem minden bújával-bajával együtt, mert sok időt szándékozom itt eltölteni :)



Ma már bevallom, nem volt nehéz dolgom, és minden egyes újabb fotós séta alkalmával, újra megbizonyosodom arról, hogy egy nem éppen „modern” város, mennyire elbűvölő tud lenni, még romosságában is.

Eleinte persze én is a fő látványosságokat fotóztam, Bazilika, Mária Valéria-híd, és ez pepitában Párkányból.







Majd jöttek a részletek:












Aztán jöttek a mindennapok, egyre több mindent láttam meg a városból, az emberekből, a vidék hangulatából, a táj változatosságából és szépségéből. Így a témák szépen belopták magukat a keresőm célkeresztjébe:







Tegnapi sétám után pedig úgy érzem, sok tartalék van még ebben, és sok lerágott csont. De azért itt vannak az én csontjaim és tartalékaim:














Még több képet találhattok Esztergomról a Zsuska Photo névre keresztelt facebook oldalamon.